www.lpua.lt >Naujienos > FOODEX JAPAN 2018
Birželio 3-iąją sūrių meistrystės lopšyje Italijoje įvyko geriausių sūrių paroda-konkursas PREMIO ROMA, kuriame tarp 123 gaminių karaliavo itališkieji sūriai, o užsienio šalims atstovavo tik Ispanija ir Lietuva su „Žemaitijos piene“ gaminamu daugelio tarptautinių parodų nugalėtoju kietuoju sūriu DŽIUGAS.
Žemaičiai sūrininkai vertinimo komisijai ir lankytojams pateikė tikrą siurprizą, pristatydami net 100 mėnesių, arba 8 metų, DŽIUGAS SPECIAL AGED brandintą sūrį. Tokio sūrio italai ir pasaulis dar neturi, todėl buvo maloniai nustebinti ir „Žemaitijos pieno“ atstovams pažėrė daugybę klausimų, norėdami sužinoti, kur glūdi šio „ilgaamžio“ sūrio gamybos paslaptys.
O šių paslapčių reikia ieškoti laisvai vasarą pievose besiganančių karvučių piene, iš kurio išskirtinai gaminamas DŽIUGAS, taip pat sumanių technologų bei darbščių sūrio gamintojų kasdieniame darbe, kurį lydi atsakingumas, profesinė išmintis, kompetencija ir meilė gaminamam produktui.
Italai buvo susižavėję ir maloniai nustebę, kad nedidelė Lietuvos šalis turi tokį sūrį, kuriam suteiktas Saugomos geografinės nuorodos sertifikatas, nes DŽIUGAS gaminamas konkrečiame geografiniame regione, iš kartos į kartą perduodamu tradiciniu gamybos būdu ir iš tradicinių žaliavų.
Vertinimo komisiją ir parodos dalyvius ypač sužavėjo išskirtinis sūrio skonis, todėl degustacijose prie „senolio“ DŽIUGO buvo būriuojamasi gausiausiai, o žemaitiškasis sūris greičiausiai iš visų parodoje pristatytų sūrių tiesiog tirpte tirpo.
Nieko nuostabaus, nes auksaspalviai sūrio gabalėliai daugeliui sužadino jusles neįtikėtiniems potyriams, o burnoje traški kristalų tekstūra subtiliai keliavo į tirpstantį kreminį malonumą, lydimą galingo salsvo skonio ir besitęsiančio sodraus poskonio. Parodos dalyviai nejučia pasinėrė į skonių, tekstūrų bei aromatų meditaciją. Itališkąją sūrių skonio fiestą vainikavo finalas, kur ant nugalėtojų pakylos buvo pagerbtas DŽIUGAS, inovacijos sūrių kategorijoje laimėjęs aukščiausią įvertinimą — aukso medalį.
PREMIO ROMA konkurse dalyvavusios „Žemaitijos pieno“ atstovės — Sūrių-sviesto gamybos padalinio vadovė Renata Bučiuvienė ir jos kolegė Asta Masalskienė — džiaugėsi tokiu aukštu laimėjimu. Juk DŽIUGAS dar kartą įrodė, kad yra tarp pasaulio sūrių lyderių ir gali pateikti tokių naujovių ir siurprizų, kokių pasaulis dar nežinojo.