top of page

Lietuvos pieno ūkių asociacija

Kietasis sūris „Džiugas“ Jungtinėje Karalystėje įvertintas dviem aukso medaliais

2017-08-24
Neseniai Nantviče (Jungtinė Karalystė) vykusi tarptautinė sūrio paroda buvo itin sėkminga „Žemaitijos pieno“ sūrio meistrams – patyrę gurmanai dviems jų gaminiams skyrė aukščiausius balus. Abu lietuviški sūrio gaminiai pelnė parodos aukso medalius.

         Tarptautinė sūrio paroda Nantviče rengiama nuo 1897 metų. Vienas didžiausių Europoje sūrio gamintojų renginys suburia ne tik profesionalus, bet ir pritraukia gausybę lankytojų.

         Šiemet produkciją parodoje eksponavo daugiau nei 260 pieno produktų gamintojų iš 27 šalių, joje apsilankė daugiau 45 tūkstančiai lankytojų.

         Viena parodos diena skiriama profesionalams, o antrą dieną užplūsta lankytojai – vyksta lauko prekyba, degustacijos, galima susipažinti su naujovėmis, atrasti naujus ar aplankyti seniai pažįstamus gamintojus.

         Tačiau labiausiai laukiamas ir intriguojantis parodos renginys – teikiami prestižiniai apdovanojimai sūriams, kuriuos prieš tai įvertina 250 teisėjų. Sūrio žinovai juos vertina aklų degustacijų metu, nežinodami nei sūrio pavadinimo, nei gamintojo, nei šalies, kurioje gaminamas.

          Net du „Žemaitijos pieno“ gaminiai, varžęsi su patyrusių meistrų iš Italijos, Prancūzijos, Olandijos, Anglijos ar kitų šalių sūrininkų darbais, šiemet buvo pripažinti pačiais geriausiais savo kategorijoje – jie buvo įvertinti aukso medaliais.

          Sūrio užkandžių kategorijoje aukso medalį laimėjo 24 mėnesius bradinto sūrio „Džiugas“ 100 g pakuotė. Teisėjai šį gaminį įvertino dėl gerai išreikšto skonio, puikios tekstūros, patogios pakuotės, kuri yra lengvai atidaroma ir uždaroma.

          Antrasis apdovanojimas dar svarbesnis, mat žemaičių gaminamą 48 mėn. brandinto „Džiugo“ galvą pačiu geriausiu sūriu įvardijo Tarptautinė sūrio gamintojų gildija (La Guilde Internationale des Fromagers). Tai pats prestižiškiausias, garbingiausias parodos apdovanojimas.

          48 mėn. brandintas „Džiugas“ – tikras senolis, užimantis garbingą vietą sūrių brandos kategorijoje. Prabangus ir rafinuotas jo skonis nepaliko abejingų patyrusių gurmanų.

          Tarptautinė sūrio gamintojų gildija įsteigta 1969 metais Prancūzijoje kaip nepelno siekianti organizacija, vienijanti daugiau nei 6 tūkstančius sūrio gamintojų iš 33 šalių. Gildijos nariai, žinantys visas sūrio paslaptis, aklai degustuodami pripažino, jog lietuviškas sūris yra vertas aukso medalio.

          Šis garbingas įvertinimas svarbus ir tuo, kad neilgai trukus „Žemaitijos pieno“ sūriais bus prekiaujama vienoje prestižinėje Londono parduotuvėje. Tad informacija apie gautus apdovanojimus padės pirkėjams išsirinkti patį geriausią sūrį.

          Abu šiuos gaminius jau atrado ir Lietuvos vartotojai. 24 mėn. brandintas „Džiugas“ yra suskaldytas gabalėliais ir supakuotas į specialią pakuotę, yra patogus valgyti keliaujant, iškylaujant gamtoje ar vakarojant su draugais. Todėl užkandis sparčiai populiarėja tarp aktyviai gyvenančių gero skonio žinovų.

          O 48 mėn. brandinto „Džiugo“ galima įsigyti specializuotose „Džiugo namų“ parduotuvėse. Nors jo gaminama ribotais kiekiais, gurmanai jau atrado šį sūrį, kurio pikantiškas, aitrus skonis dera su švelnaus pieno ir džiovintų vaisių saldumu.

          48 mėn. brandintas „Džiugas“ dar labiau tirpsta burnoje ir yra dar sodresnio aromato, o jį skanaujant jaučiami dar traškesni kalcio druksų kristalėliai.

 Skanaukime ir didžiuokimės kietuoju sūriu „Džiugas“, pagamintu Lietuvoje ir pripažintu pasaulyje!

 

 

aut. A.Dačkervičius

bottom of page