© 2014 dizaino propaganda    >>>     Tel: +370 68608249      >>>    LIETUVOS PIENO ŪKIŲ ASOCIACIJA. Sekite mus čia:

 

 

Pašalinio vandens atsiradimo piene priežastys ir prevencija

www.lpua.lt > Straipsniai >Pašalinio vandens atsiradimo piene priežastys ir prevencija

Pašalinio vandens atsiradimo piene priežastys ir prevencija !

 

        Pienas yra pieno liaukos sekretas, susidedantis iš vandens (87,5 proc.) ir sausųjų medžiagų (12,5 proc.). Sausosios medžiagos tai: riebalai, baltymai, laktozės ir mineralinės medžiagos. Pieno sausosios medžiagos gaminasi tešmenyje iš kraujyje esančių pieno pirmtakių, o vanduo ir mineralinės medžiagos iš kraujo laisvai patenka į tešmenį.
Karvių pieno sudėtis (sausųjų medžiagų kiekis piene) labai skiriasi. Ji priklauso nuo metų laiko, aplinkos temperatūros, karvių veislės, amžiaus, laktacijos laikotarpio, produktyvumo ir ypač mitybos. Pieno užšalimo temperatūra priklauso nuo sausųjų medžiagų, o ypač laktozės bei mineralinių medžiagų kiekio piene, nes jos yra ištirpusios pieno sudėtyje esančiame vandenyje. Kuo šių medžiagų piene daugiau, tuo užšalimo temperatūra žemesnė. Pieno užšalimo temperatūra gali svyruoti nuo minus 0,515 laipsnių iki minus 0,560 laipsnių.

Veiksniai, dėl kurių didėja pieno užšalimo temperatūra:
* kai karvių šėrimo racione trūksta maisto medžiagų, reikalingų gaminti pieną, netinkamas santykis tarp angliavandenių ir baltymų, trūksta lengvai virškinamų angliavandenių;
* pašare per mažai kalcio, fosforo, natrio, kobalto, mangano ir kitų mineralinių medžiagų;
* prastos kokybės silosas, šienainis ar kitas raugintas pašaras, kuriuose yra daug sviesto ar kitų organinių rūgščių;
* sumažėjęs pieno liaukos sintezės aktyvumas — karvėms sergant tešmens uždegimu ar jas trūkinant;
* įvairių virškinimo organų, ypač kepenų, ligos;
* per aukšta aplinkos temperatūra ir didelis oro drėgnumas, pienas užšaldomas iš dalies;
* į pieną pateko vandens, likusio pieno linijose po plovimo, ypač vamzdynų alkūnėse;
* dauguma melžiamų karvių yra šviežiapienės.
Labai svarbu, kad karvės būtų šeriamos pašarais, užtikrinančiais reikalingą energijos, baltymų ir mineralinių medžiagų kiekį.
Jei piene laktozės mažiau kaip 4,7 proc., baltymų — mažiau negu 3,1 proc., urėjos kiekis — mažiau kaip 15 mg proc., vadinasi, karvių mitybai skirtame pašare trūksta energijos, baltymų ir mineralinių medžiagų. Dėl to žalio (natūralaus) pieno užšalimo temperatūra dažnai pakyla daugiau kaip minus 0,520 laipsnių. Todėl laboratorijoje nustačius, kad pieno užšalimo temperatūra aukštesnė kaip minus 0,520 laipsnių, pirmiausia reikia suskubti karves šerti papildomai.
Tai ypač aktualu, kai šiuo metu Lietuvoje, įsivyravus sausroms, išdžiūvo ganyklos, dėl ko melžiamos karvės pradėjo stokoti pašaro pienui gaminti, todėl papildomai karvėms reikia skirti koncentratų ir nepamiršti, kad melžiamai karvei per parą reikėtų duoti 65-165 gramus valgomosios druskos.
Jei karvės neturi nuolatinio priėjimo prie vandens, o girdomos vieną ar du kartus per dieną, būtina girdyti pamelžus, o ne prieš melžimą. Tai svarbu todėl, kad išgertas vanduo greitai patenka į kraują, o iš jo — į tešmenį.
Primename: laboratorijoje nustačius, kad pieno užšalimo temperatūra aukštesnė kaip minus 0,515 laipsnių, per 5 darbo dienas raštu galima kreiptis į VMVT, pieno natūralumui nustatyti atliekamas kontrolinis melžimas, kurio metu imamas kontrolinis mėginys ūkyje, surašomas aktas.
Pelningai ūkininkauti — tai gaminti kokybišką, švarų, gero skonio ir kvapo pieną. Kaip žinote, jo kokybę lemia daug veiksnių. Jei ūkyje kyla pieno kokybės problemų arba norite jų išvengti, esant pageidavimui, visuomet galima konsultuotis ir dalykiškai bendradarbiauti. Svarbiausia — laiku kreiptis į savo zonos Žaliavos pirkimo vadybininką.