LIETUVOS PIENO ŪKIŲ ASOCIACIJA
Šalia telšiškių ir Žemaitijos sostinės svečių pamėgtų sūrio DŽIUGAS namų neseniai atidengta skulptūra „Legendinis milžinas -- Legendinis sūris DŽIUGAS“.
Šios skulptūros, kuri papildė Telšių miesto mažosios architektūros objektus, autorius -- Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Metalo plastikos katedros prof. skulptorius Romualdas Inčirauskas, o projektą sukūrė prof. Lietuvos architektas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algirdas Žebrauskas.
Apie idėją šalia sūrio DŽIUGAS namų sukurti skulptūrą legendiniam DŽIUGO sūriui papasakojo architektas. Kadangi sūris DŽIUGAS garsėja ne tik Lietuvoje, bet pripažintas ir plačiai žinomas daugelyje pasaulio šalių, jo negalėjo padėti ant stalo, o reikėjo užkelti ant postamento.
Sūrio galvą puošia jo firminis ženklas ir eiliuotos legendos ketureilis: „Kur septynios kalvos kyla,/ Legenda žila prabyla./ Masčio ežero platybės/ Džiugo pamena galybę...“ (autorius -- „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio redaktorius, poetas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys Steponas Algirdas Dačkevičius).
Architektas pastebėjo, kad prieš keliaujant ragauti sūrio DŽIUGAS reikėtų atlikti nedidelį ritualą. Mažuoju rankos piršteliu patrinti auksinio peliuko nosytę. Tai atvers DŽIUGO namų lankytojų jusles ir tuomet, tikėtina, pasiseks, mėgaujantis tituluočiausiu žemaičių sūrininkų gaminiu -- DŽIUGU -- atrasti jo iš-
Sūrio DŽIUGAS išskirtinumą padės pažinti... auksinė pelytė
www.lpua.lt > Naujienos > Sūrio DŽIUGAS išskirtinumą padės pažinti... auksinė pelytė.
skirtines savybes. Sūris DŽIUGAS -- per 20 respublikinių ir tarptautinių konkursų nugalėtojas. Rezultatai įrodo, jog žemaičių gaminamas kietasis sūris -- puikus ne vien įvairių vertinimo komisijų nuomone, o ir pirkėjų, kurie yra svarbiausi vertintojai. Neveltui sūris DŽIUGAS tapo savotišku šalies simboliu, nes dažnai vežamas kaip gardi dovana į svečias šalis draugams, verslo partneriams bei ten išvykusiems artimiesiems.
Telšiškiams ir miesto svečiams Sūrio DŽIUGAS namai tapo laisvalaikio praleidimo vieta, kur galima pailsėti, o degustacijos -- susipažinti su puikiu produktu, jo daugialypio panaudojimo virtuvėje, gaminant patiekalus, galimybėmis.